Германски правителствени организации затварят страниците си във Facebook

Тази на германското правителство има над един милион последователи

30.06.2021 | 20:13 Редактор: Юлия Христова
Германски правителствени организации затварят страниците си във Facebook

Германските правителствени организации имат срок до края на годината да затворят страниците си във Facebook, след като комисарят по защита на личните  данни установи, че социалната мрежа не е променила практиките си, за да се съобрази с германското и европейското законодателство за поверителност, предаде "Ройтерс".

В писмо до правителствените ведомства и агенции по-рано този месец комисар Улрих Келбер заяви, че Facebook не е осигурила начин да се управляват страници за институции в съответствие с регулациите на ЕС.

Келбър добави, че приложението Clubhouse, приложението за видеоклипове TikTok и Instagram също изглежда имат подобни недостатъци и препоръчва на правителствените организации да спрат да ги използват, докато не приключи разследването му.

„Актуализирахме нашето допълнение Page Insights и изяснихме отговорността на Facebook и операторите на уебсайтове в края на 2019 г.“, написа говорител на Facebook в имейл. „Взети са под внимание въпроси, свързани с прозрачността на обработката на данни.“

Официалната страница на германското правителство във Facebook има над един милион последователи и платформата се превръща във все по-важен инструмент за достигане до граждани, които са по-малко склонни, отколкото в миналото, да следват средствата за масова информация, където правителствата обикновено разпространяват информация.

Келбер каза, че е невъзможно да се управляват подобни "фен" страници по такъв начин, че личните данни на последователите да не се предават на САЩ. Съгласно законодателството на ЕС личните данни могат да напуснат ЕС само за юрисдикция с еквивалентно строги правила за защита на данните, нещо, което не важи за САЩ.

Правителственият пресцентър се опита да получи допълнителни гаранции от Facebook, но американската компания не успя да ги предостави, добави той.

„Предвид продължаващото нарушаване на защитата на личните данни няма време за губене“, пише Келбер до правителствените организации. „Ако имате такава страница, горещо ви препоръчвам да я изключите до края на годината.“ 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК