fallback

Ще се стигне ли до "обща забрана“ на изкуствен интелект за идентифициране на хора?

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот

21.06.2021 | 23:17 Автор: Юлия Христова

Надзорните органи на Европейския съюз (ЕС) за защита на данните призовават за "обща забрана“ за всякакво използване на изкуствен интелект за идентифициране на хората в публични пространства, съобщава Bloomberg.

Институциите предупреждават за „изключително високите рискове“ за неприкосновеността на личния живот на хората от тази технология.

Двата органа, натоварени с надзор върху спазването на стриктните правила за защита на данните на блока, призовават за забрана „на каквото и да е използване на изкуствен интелект“. Ембаргото трябва да обхваща дистанционна биометрична идентификация на хората в публичното пространство и използването на технология „за категоризиране на индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация“, което може да доведе до дискриминация.

„Разполагането на дистанционна биометрична идентификация в обществено достъпни пространства означава край на анонимността на тези места“, коментират Андреа Йелинек и Войчех Вейоровски, двама от ръководителите на поверителността на данните в блока, в съвместно изявление.

Призивът за действие се отнася до новите правила, предложени от Европейската комисия през април, за да се наложат строги ограничения за използването на разпознаване на лица и други високорискови приложения за изкуствен интелект, пише investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback