Tesla отново ще работи с биткойни, но при едно условие

От месеци Мъск е критикуван от някои пазарни наблюдатели

14.06.2021 | 13:18 Редактор: Искра Ангелова
Tesla отново ще работи с биткойни, но при едно условие

Производителят на електромобили Tesla ще приеме отново криптовалутата биткойн като платежно средство при определени условия, според главния ѝ изпълнителен директор Илън Мъск. Ако се окаже, че разумен дял от около 50 процента от възобновяеми енергии се използва в производството на биткойни и има положителна тенденция в тази посока, Tesla отново ще разреши трансакции с биткойн, пише в съобщението на Мъск в неделя вечерта, цитиран от CNBC.

Мъск обяви през март, че Tesla ще продава в бъдеще автомобилите си срещу биткойни. През май обаче той направи обратен завой и оправда това с опасения за климата. Мъск също така написа в туит в неделя вечерта, че Tesla е продала около десет процента от своите биткойни, "за да потвърди, че биткойн може просто да бъде ликвидиран, без да се движи пазарът". Цената на биткойна се повиши в неделя след туита.

В своя туит Мъск сложи линк към публикация в сайта Cointelegraph, която той отхвърли с думите "Това е неправилно". Там беше цитирано интервю с ръководителя на доставчика на финансови услуги Sygnia Магда Виержицка.

"Това, което видяхме с биткойните, е манипулирането на цените от много мощен и влиятелен човек", казва Виержицка там. Имаше пазарни колебания в биткойните, които тя би определила като "пазарна манипулация от Илън Мъск".

Ако това се случи с публично търгувана компания, това ще бъде разследвано от Американската комисия по ценни книжа и борси и ще бъде строго наказано. Мъск съзнателно бил увеличил цената на биткойна, наред с други неща, като пише туитове, в които се споменава, че Tesla е купила биткойни за 1,5 млрд. долара, казва шефката на Sygnia След това той продал голяма част от него на пика на цената.

От месеци Мъск е критикуван от някои пазарни наблюдатели. Те го обвиняват, че влияе на обменния курс на биткойна с понякога прости туитове и по този начин дава възможност на себе си или на Tesla да получат финансови предимства, информира Investor.bg.

Мъск има около 57 милиона последователи в Twitter. Ако само някои от тях се включат в криптовалутата след туитовете на Мъск, това може да повлияе значително на цената.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК