Как с умни решения производството става по-ефективно? Говори Петър Дивитаков от Schneider Electric

Компанията стартира инициатива за подпомагане на малкия и среден бизнес

10.06.2021 | 16:46 Редактор: Тодор Петров

Технологиите са ключът към по-голямата ефективност на всяко производство. Стартира инициатива, която ще дигитализира безплатно две печеливши производства. 

Подробности за нея научихме от Петър Дивитаков, вицепрезидент "Индустриален бизнес" за Югоизточна Европа на компанията Schneider Electric.

"Умното производство има достъп до данните в реално време. Набор от множество инструменти и малки проекти, които позволяват на едно предприятие да види как се случват нещата, как машините комуникират помежду си и с хората, които ги оперират. Дава възможност да намалят своите разходите и да увеличат ефективността. Дава възможност за преминаване от реактивна към превантивна поддръжка", обясни Дивитаков в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"Нашият завод винаги е бил много автоматизиран. Добавихме цифровизация, започнахме да виждаме как машините функционират в реално време, което доведе до енергийни спестявания и намаляване на разходите за поддръжка", посочи още той.

И добави, че компаниите започват да получават изключително много данни за собственото им производство. Но наличието само на данни не е достатъчно да се вземат управленски решения. Необходимо е с помощта на новите технологии данните да се структурират, за да послушат за вземане на решения, стана ясно още от думите му.

"Не сме освободили хора, след като направихме толкова много стъпки в посока дигитализация и автоматизация на производствата. Хората променят своята квалификация, получават нови знания и умения. Развиваме ги. Индустриите се променят и професиите се променят, но не мисля, че работните места ще намалеят, а ще се трансформират в друг тип професии", каза още Дивитаков.

Запитан за "Стартирай 4.0 - инициатива за дигитална трансформация в българската индустрия", гостът в студиото заяви:

Инициативата е насочена към препдриятия, произвеждащи стоки за крайно потребление. Фокусът ѝ е върху малките и средни предприятия. Целта е да им помогне да дигитализират и цифровизират своето производство. Могат да участват и по-големи компании, но мащабът на наградите е насочен към малкия и среден бизнес. От кандидатстването до реализацията на двете интеграции, ще консултираме участниците и ще им помагаме да развият проектите си.

Дивитаков изтъкна, че дигитализацията и устойчивостта вървят ръка за ръка. Дигитализацията е онзи инструмент, който помага на една компания да бъде устойчива в бизнеса и производството.

Гледайте целия разговор Петър Дивитаков във видеото.

За Schneider Electric:

Schneider Electric е лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията в домовете, сградите, центрове за данни, енергийната инфраструктурата и индустрията. С присъствие в над 100 държави Schneider Electric е лидер в енергийния мениджмънт – средно и ниско напрежение, енергийната сигурност и автоматизацията. Вярваме, че хората и партньорите са това, което прави Schneider Electric успешна компания, и че стремежът ни към иновации и устойчивост гарантира, че електроенергията е достъпна (Life Is On) навсякъде, за всеки и по всяко време.

Schneider Electric присъства в България от 1990 г. чрез марките Merlin Gerin и Telemechanique, които през 1993 г. се сливат в едно търговско представителство. През 1998 г. Schneider Electric основава свое дъщерно дружество в София – Шнайдер Електрик България ЕООД. През 1999 г. компанията купува обособена част от завода за електроапаратура в гр. Перущица.

През 2007 г. Schneider Electric открива нов завод в гр. Пловдив, като основната му насоченост е производство на прекъсвачи. Инвестицията е в размер на 22 милиона евро и включва застроена площ и нови производствени мощности. Производството на Schneider Electric в България е от изключителна значимост за развитието на компанията в глобален мащаб.

През 2019 г. заводът на Schneider Electric в България получи Smart Factory сертификат – най-високият вътрешен стандарт на групата за индустриално производство, автоматизация и ефективно управление на процесите. Фабриката у нас е една от най-големите и модерни производствени бази на компанията в Европа  и става първата и единствена Smart Factory на Schneider Electric за цяла Източна Европа. Над 65% от процесите в нея са изцяло автоматизирани, а екипът не спира внедряването на нови технологии. Със сертификата заводът на Schneider Electric в България се превръща в демонстрационен Smart Factory център за 14 държави.  


1
0 rate up comment rate down comment 0
минувач
преди 2 години
пълни глупости!използвот ефтино работна ръка со произвждство и сглобяване на трудоемки изделия!!до не говорим за т. н. мръсно производство дадено на аборигените бълтарски!пласмаси, галванизиране ,запояване и др.??? Сигнализирай за неуместен коментар