Amazon обмисля да купи последното независимо студио на Холивуд

Придобиването на MGM ще бъде най-голямото поглъщане за компанията след веригата супермаркети Whole Foods

25.05.2021 | 13:17 Редактор: Жаклина Иванова
Amazon обмисля да купи последното независимо студио на Холивуд

Онлайн търговецът на дребно Amazon е напът да купи известните MGM Studios в Холивуд, се казва в статия на Wall Street Journal. Според материала сделката за 9 милиарда долара, която би засилила стрийминг бизнеса на Amazon, може да бъде официално обявена тази седмица.

За базираната в Сиатъл компания придобиването на MGM ще бъде най-голямото поглъщане след веригата супермаркети Whole Foods, за която Amazon брои 13,7 милиарда долара преди четири години. За Холивуд това би било най-мащабното навлизане на технологична компания в бизнеса.

Придобиването се случва в момент, в който американският медиен пейзаж и без това се променя бързо. През миналата седмица телекомуникационният гигант AT&T обяви, че обединява медийния си бизнес, придобит от Time Warner само преди три години, с Discovery. Главно поради ожесточената конкуренция в стрийминга медийните групи отчаяно търсят съдържание, което могат да използват, за да обвържат абонатите със своите платформи.

Netflix и Disney+ са най-големите доставчици на стрийминг съдържание в САЩ в момента. Amazon предлага своята платформа за стрийминг на своите 200 милиона клиенти на Amazon Prime.

В лицето на MGM Amazon би придобила истинска институция в Холивуд. Холивудското студио, основано през 1924 г. и известно с фирменото си лого с ревящия лъв, притежава цялата филмова библиотека за Джеймс Бонд, както и правата върху "Роки" и "Розовата пантера". MGM управлява и кабелния канал Epix и продуцира добре познати телевизионни сериали като "The Handmaid's Tale“, "Fargo“ и "Vikings“. 

MGM – последното независимо студио на Холивуд

MGM е едно от малкото независими холивудски студиа към днешна дата. Конкуренцията от Warner Bros все още принадлежи към AT&T, Fox - на развлекателния гигант Disney, Universal е част от кабелната компания Comcast, а Paramount е част от медийната компания Viacom CBS. Най-големият акционер на MGM е хедж фондът Anchorage Capital, който инвестира от 2010 г. след финансовата криза в изпитващите затруднения студия на MGM.

MGM вече беше възложила на инвестиционните банки LionTree и Morgan Stanley да търсят купувач през декември. Решението е взето, след като студиото уволни тогавашния изпълнителен директор Гари Барбър през 2018 г. заради негов разговор с Apple за възможна продажба за 6 млрд. долара. Оттогава MGM няма един главен изпълнителен директор, а просто "офис на изпълнителния директор“ с различни топ мениджъри. Председател е Кевин Улрих, съосновател на Anchorage Capital.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК