Отново хакерско нападение: DarkSide атакува Toshiba

Mинимално количество работни данни е било загубено

14.05.2021 | 20:12 Редактор: Жаклина Иванова
Отново хакерско нападение: DarkSide атакува Toshiba

Едно от звената на Toshiba е било засегнато от хакерска атака, което засенчи новината за стратегическото преразглеждане на процесите в конгломерата и по-високата прогноза за печалбата, предава Ройтерс.

Toshiba Tec, което произвежда системи за продажби и копирни машини, заяви, че е била хакната от DarkSide, групата, която ФБР обвини за атаката на Colonial Pipeline.

По думите на подразделението минимално количество работни данни е било загубено.

Ройтерс не е открила как да се свърже с DarkSide. По думите на експерти по сигурност множеството уебсайтове на групата вече не са достъпни.

Атаките със зловреден софтуер като тази се увеличиха като брой и като размер на исканите суми за откуп в замяна на данните. Често хакерите искат плащания в криптовалути. Същевременно все по-често публикуват откраднатата информация или заплашват да го сторят, ако не им се плати повече.

Разследващите случая с американската Colonial твърдят, че софтуерът, чрез който е извършена атаката, е разпространен от DarkSide, която включва говорещи руски и избягва цели в бившия Съветски съюз.

Стратегически преглед

Отделно от това Toshiba, която се сблъска със серия от скандали през последните няколко години, заяви, че създава комисия за стратегически преглед, за да обмисли възможностите за увеличаване на корпоративната стойност. Освен това назначи UBS за финансов съветник.

Всичко това се случва след офертата от CVC Capital за придобиване в размер на 20 млрд. долара, която можеше да направи конгломерата отново частен. До споразумение така и не се стигна. CVC заяви, че ще запази мениджмънта, а офертата беше възприета от някои в компанията като целяща да предпази бившия главен изпълнителен директор Нобуаки Куруматани от акционерите активисти.

След това компанията се сблъска с призиви от водещи акционери да търси оферти от различни компании и да направи стратегически преглед на бизнеса си.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК