Италия глоби Google със 102 млн. евро за злоупотреба

Спорното поведение може да повлияе на развитието на е-мобилността в решаваща фаза

13.05.2021 | 16:33 Редактор: Юлия Христова
Италия глоби Google със 102 млн. евро за злоупотреба

Италианският антимонополен регулатор обяви, че е наложил глоба на Google в размер на 102 млн. евро за злоупотреба с доминатна позиция чрез мобилната операционна система Android и магазина за приложения Google Play, предава Ройтерс.

"Чрез Android и Google Play Google има доминантна позиция, която ѝ позволява да контролира доколко разработчиците на приложения достигат до крайните потребители“, посочва регулаторът в изявление, допълвайки, че почти три четвърти от италианците използват смартфони с Android.

Регулаторът твърди, че Google не позволява на JuicePass, услуга за електрически превозни средства на Enel X, да оперира в Android Auto, която позволява на приложения да бъдат ползвани по време на шофиране. По този начин компанията несправедливо налага ограничения, давайки предимство на Google Maps.

Google не допуска приложението в Android Auto от две години, а това може да попречи на Enel X да изгради своя база от потребители, твърди регулаторът.

Според регулатора спорното поведение може да повлияе на развитието на е-мобилността в решаваща фаза.  

Enel X е подразделение за „е-решения“ на италианската Enel, а Juice Pass позволява на потребителите да намират зарядни станции на картата и да разглеждат подробности за тях.

Регулаторът твърди, че в допълнение към глобата е поискал от Google да допусне Juice Pass в Android Auto, пише bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК