Европа изпревари Китай и се превърна в най-големия пазар за електромобили

Броят им може да нарасне до 230 млн. към края на десетилетието

11.05.2021 | 11:37 Редактор: Жаклина Иванова
Европа изпревари Китай и се превърна в най-големия пазар за електромобили

Въпреки че 2020 г. беше трудна за световната автомобилна индустрия, продажбите на електрически автомобили продължават да растат.

Според последното издание на Global EV Outlook на Международната агенция по енергетика (МАЕ), продажбите на електрически леки автомобили са се повишили, въпреки че общата автомобилна индустрия се е свила с 16%, пише Statista.

През миналата година Европа изпревари Китай и се превърна в най-големия пазар за електромобили в света за първи път. В Китай обаче продължават да се движат най-голям брой електрически автомобили по пътищата – 4,5 млн. превозни средства.

Продажбите ще продължат да се увеличават. Според прогнозите на Международната агенция по енергетика, броят на електрическите автомобили, микробуси, камиони и автобуси се очаква да нарасне от 11 млн. тази година до 145 млн. през 2030 г. Ако правителствата ускорят усилията си за постигане на климатичните цели, броят на електромобилите може да нарасне и до 230 млн. към края на десетилетието.

Рекордните 3 млн. електрически автомобила са регистрирани в световен мащаб през миналата година, с 41% повече спрямо 2019 г. Ръстът се дължи на силните продажби в Европа и Китай. В САЩ продажбите се удвояват в сравнение с първото тримесечие на миналата година.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК