Масово спиране на производството на автомобили: Каква е причината?

Производителите алармират за глобален недостиг на чипове

29.04.2021 | 14:48 Редактор: Жаклина Иванова
Масово спиране на производството на автомобили: Каква е причината?

Глобалният недостиг на чипове се влошава, като производители на автомобили на три континента се присъединяват към технологичните гиганти Apple и Samsung Electronics, които отчитат свиване на производството и загуба на приходи заради тази криза, съобщава Bloomberg.

В бърза последователност Honda Motor заяви, че ще спре производството в три завода в Япония за около пет до шест дни следващия месец. BMW обяви, че ще спре за три дни производството на автомобили Mini в завода си в Оксфорд, Англия, а Ford Motor намали прогнозата си за печалба за цялата година поради недостига на чипове, който сега се очаква да продължи и през следващата година.

В момента дори компании, които се възползваха от нарастващото търсене на телефони, лаптопи и електроника по време на пандемията, довела до недостиг на чипове, започват да усещат затруднения.

Финансовият директор на Apple Лука Маестри предупреди, че след второто тримесечие ограниченията в доставките на чипове ще засегнат продажбите на iPad и Mac - два продукта, които се представиха особено добре по време на локдауните. Маестри заяви, че липсата на чипове ще костват от 3 до 4 млрд. долара приходи през третото фискално тримесечие.

Samsung, който е едновременно производител и потребител на чипове, заяви в четвъртък, че приходите и печалбата от подразделението му за мобилни устройства, което произвежда смартфоните Galaxy, ще се понижат през това тримесечие поради недостиг на компоненти и слабо търсене на водещи модели.

Недостигът на критично необходимите полупроводници принуди цялата автомобилна индустрия да намали производството, точно когато потребителите отново се завръщат на пазара. Само през последната седмица Jaguar Land Rover Automotive, Volvo Group и Mitsubishi Motors. се присъединиха към списъка на заводи на производителите на автомобили, които ограничиха продукцията.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК