Шега за $79 млрд. или как доджкойн изморява крипто професионалистите

Създателят му вече управлява доставчик на крипто данни с инвеститори като Goldman Sachs

08.05.2021 | 09:49 Редактор: Никола Симеонов
Шега за $79 млрд. или как доджкойн изморява крипто професионалистите

Първият щурм на Ник Картър в дигиталните валути беше копаенето на доджкойн в неговото университетско общежитие през 2013 година. Създаден като шега с представител на породата кучета Шиба ину като негово лого, вдъхновеният от меме токен изглеждаше по-забавен от биткойн и неговите яростни застъпници, разказва Bloomberg.

Сега 28-годишният младеж управлява доставчик на крипто данни, в който като инвеститор участва и Goldman Sachs. През последните години Картър губи своя достъп до купчина доджкойн, който от своя страна поскъпна с около 200 000% от създаването му. Но подобно на много професионалисти в индустрията, в наши дни той не е сред поддръжниците на токена, нито е причина за безсънни нощи за отказалите се от него.

"Съществува тази паралелна индустрия от хора, които просто се интересуват от управлението на прославени магазини за кофи“, коментира Картър, съосновател на Coin Metrics със седалище в Бостън.

"За повечето от нас ние сме в тази индустрия поради идеологически причини, но като цяло додж не ни засяга", споделя Картър.

Манията по доджкойн достига безпрецедентни нива, докато Илън Мъск се готви да бъде водещ Saturday Night Live, като през последните дни започват все повече да циркулират спекулации, че главният изпълнителен директор на Тesla ще говори за любимия си токен. Акциите на Coinbase Global - най-голямата борса за дигитални активи в САЩ - се сринаха до рекордно ниско ценово равнище в четвъртък, отчасти защото не предлага достатъчно спекулативни дигитални пари като доджкойн. Robinhood - приложение за търговия - което предлага токена, зае първото място по изтегляния на американския App Store на Apple.

Bitwise Asset Management не включи токена в индексен фонд на стойност 1,1 млрд. долара, проследяващ 10-те най-големи криптовалути, въпреки че сега доджкойн е четвъртата най-голям криптовалута в света на обща стойност 79 млрд. долара.

Четете още по темата в Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК