Научна фантастика? Китайски роботи сервитьори се разпространяват по целия свят

Keenon Robotics иска да популяризира своите автоматизирани помощници на глобалния пазар

08.05.2021 | 08:50 Редактор: Никола Симеонов
Научна фантастика? Китайски роботи сервитьори се разпространяват по целия свят

Въпреки че пандемията помрачи работата на ресторантите през последната година, базираната в Шанхай компания Keenon Robotics се стреми да популяризира своите автоматизирани помощници на глобалния пазар за роботи, пише Nikkei Asia Review.

В рамките на китайската верига ресторанти Zui Hui Huang роботизираните сервитьори чакат край кухнята, за да изпълнят съответните поръчки. Служителите ги зареждат и им казват кои маси трябва да обслужат.

Вградените в машините сензори за избягване на препятствията по пъти са основното предимство на продуктите на Keenon.

"Роботите с лекота носят тежки неща и могат да помогнат за облекчаване на недостига на работна ръка“, споделя представител на веригата ресторанти.

Keenon планира да изгради звена в поне 10 държави до края на 2021 г. През март компанията обособи подразделение в Япония с около 10 служители, като обмисля в момента разширяване на бизнеса в Южна Корея. Сингапур, както и в Европа, Северна Америка и Близкия изток.

Концернът успява почти да удвои своя производствен капацитет през 2020 г., за да се подготви за експанзията в други страни.

"Всички наши фабрики разполагат с допълнително пространство и можем да увеличим капацитета до 200 хил. броя", изтъква Чъ Сяомин, който ръководи връзките с обществеността.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК