fallback

Пекин смазва китайските технологични гиганти

Славните дни на огромни компании като AliBaba приключват

14.04.2021 | 23:16 Автор: Никола Симеонов

Пълните последици от бързите действия на Пекин срещу интернет империята на Джак Ма през последните дни няма да станат ясни със седмици, но едно е сигурно – славните дни на китайските технологични гиганти приключиха, пише в свой анализ Bloomberg.

Правителството на страната наложи авторитета си над технологичната индустрия в Китай в рамките на няколко дни. С няколко забележителни изявления Пекин наложи рекордна глоба от 2,8 млрд. долара на Alibaba Group Holdings за злоупотреба с пазарна доминация, а след това разпоредиха, че е нужно сериозно преструктуриране на Ant Group. Във вторник регулаторите свикаха 34 от най-големите компании в страната – от Tencent Holdings до собственика на TikTok (ByteDance), за да ги предупредят, че "червената линия на закона не трябва да бъде докосвана“.

Неизреченото послание към Ма и неговата кохорта беше, че десетилетието на неограничен растеж, което създаде играчи от ранга на Facebook и Google, вече е приключило. Отминаха дните, когато гиганти като Alibaba, Ant или Tencent можеха да навлизат във всякакви бизнеси, възползвайки се от финансовата си мощ и купищата данни.

"Предвид правилата за Ant и глобата от 2,8 млрд. долара за Alibaba, златните дни за големите китайски фирми вече ги няма“, коментира Марк Танер, основател на базираната в Шанхай China Skinny. "Дори и тези, които не са таргетирани със същата сила, ще ограничат стратегиите си за експанзия и ще адаптират много елементи от бизнеса си към новата среда“, посочва той.

Четете повече по темата в Inverstor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback