Малайзия и Сингапур ще използват блокчейн за създаването на ваксинационни сертификати

В тях ще се нанасят данни кога е поставена ваксината, вида ѝ, както и серийния ѝ номер

24.03.2021 | 21:14 Редактор: Здравко Черкезов
Малайзия и Сингапур ще използват блокчейн за създаването на ваксинационни сертификати

Малайзия и Сингапур възнамеряват да създадат цифрови сертификати за ваксиниране на основата на блокчейн технологията, които ще съдържат подробна информация за ваксинациите. Това съобщи днес министърът на науката, технологиите и иновациите на Малайзия Хайри Джамалудин, цитиран от агенция БЕРНАМА.

"Ще използваме блокчейн технологията за сертификатите ни", каза министърът след преговори с външния министър на Сингапур Вивиан Балакришнан. По думите му в тези сертификати ще се нанасят данни кога е поставена ваксината, видът ѝ, както и серийният номер на партидата на препарата.

"Сътрудничеството за ваксинационните сертификати трябва да се осъществява в съответствие с изискванията на Световната здравна организация, Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), както и на другите страни", допълни Джамалудин, цитиран от БТА.

Сингапурското външно министерство съобщи, че след посещението в Куала Лумпур е постигната договореност да се завърши в най-скоро време работата по взаимното признаване на сертификатите за ваксиниране, което да улесни пътуванията между двете страни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК