Френски учени разработиха по-точен тест за откриване на Ковид-19

Прототипът на теста, наречен CorDial-1, все още не е одобрен за употреба

23.02.2021 | 20:08 Редактор: Юлия Христова
Френски учени разработиха по-точен тест за откриване на Ковид-19

Френски учени са разработили по-бърз и точен тест за откриване на Ковид-19 въз основа на антитела, извлечени от животни като камили и лами, предаде Ройтерс. Прототипът на теста, наречен CorDial-1, все още не е одобрен за употреба, но досегашните опити с над 300 проби показват 90-процентна точност в сравнение със стандартния PCR-тест.

Новият тест дава резултат за 10 минути и може да се прави извън лаборатории, твърдят неговите разработчици. CorDial-1 използва фрагменти от антитела, наричани натотела. Те са извлечени от животни от семейството на камилите, тъй като при тези животни са изключително стабилни.

При извършването на Ковид-19 тест нанотелата се поставят на повърхността на електрод. Когато те влязат в контакт с шиповия протеин на вируса, те реагират и променят елбектрическия поток по електрода. Тестовият апарат, който е с размер на USB устройство, може да се включи към смартфон, а резултата се появява на екранът му като графика.

"В зависимост от силата на сигнала може да разберете дали сте Ковид-положителен или отрицателен“, казва Сабин Сунериц от университета в Лил. Следващата фаза на проекта предвижда тримесечни тестове с участието на над 1000 души, пише "Монитор".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК