Китай затяга изискванията за онлайн кредитирането

Бизнесът с отделни платформи не трябва да надвишава 25 процента от общия капитал на банката

21.02.2021 | 09:10 Редактор: Радостина Димитрова
Китай затяга изискванията за онлайн кредитирането

Китай затяга капиталовите изисквания за бизнеса с онлайн кредити на банките. От юли следващата година заемодатели като финансовата група Ant, която принадлежи на онлайн гиганта Alibaba, ще бъдат подложени на по-строги капиталови изисквания, обяви Комисията за регулиране на банките и застрахователните компании, цитирана от Bloomberg.

В бъдеще банките, които работят с платформите за онлайн кредитиране, ще трябва да ограничат отпускането на заеми в тази област до половината от общите им непогасени заеми. Бизнесът с отделни платформи не трябва да надвишава 25 процента от общия капитал на банката. Целта е да се предотврати прекалената зависимост на отделните банки от бизнеса с онлайн кредитиране, твърди китайският регулаторен орган.

Платформите ще трябва да допринесат и с повече пари: всеки заем, който предлагат, трябва да бъде финансиран поне с 30 процента от самите платформи. Както съобщава Bloomberg, това вероятно ще повлияе и на Ant на основателя на Alibaba Джак Ма, предаде Investor.bg.

Към 30 юни 2020 г. Ant е отпуснала заеми с обем от около 1,7 трилиона юана (приблизително 216 милиарда евро) на над 500 милиона души. Въпреки това групата има само около два процента от обема на заемите в собствените си книги, твърди Bloomberg. По-голямата част от финансирането преминава през банки. Най-голямото IPO в света, планирано от Ant Group, се провали през ноември поради изискванията за по-строга регулация.

През последните месеци Ant и поне дузина банки предоговарят дългогодишното си сътрудничество с платформите за потребителско кредитиране, твърдят запознати източници. Това се случи успоредно с обсъжданията на Ant с китайските власти за плана за преструктуриране. Bloomberg съобщи по-рано, че Ant се е съгласил да стане финансов холдинг, което го подчинява на капиталови изисквания, подобни на тези за банките.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК