Twitter ще маркира правителствени акаунти и профилите на държавни лидери

Социалната мрежа твърди, че това ще даде повече контекст, когато става дума за геополитическите разговори в платформата

11.02.2021 | 23:20 Редактор: Ралица Братанова
Twitter ще маркира правителствени акаунти и профилите на държавни лидери

Twitter обяви, че следващата седмица ще добави маркери за идентифициране на повече профили на държавни представители, включително на личните акаунти на световни лидери, за да даде на потребителите по-ясен поглед към геополитическите разговори в платформата, предава Ройтерс.

Ходът беше обявен в момент, в който подходът на Twitter към известни фигури и правителства е критикуван, след като платформата наложи забрана на профила на американския президент Доналд Тръмп.  

През август Twitter заяви, че ще отбелязва акаунтите на държавните медии, като руската Спутник и китайската информационна агенция Xinhua. Тогава беше обявено, че ще бъдат маркирани и профилите ключови представители на правителства от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН: Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати, пише Investor.bg.

В публикация в блога си Twitter обяви, че разширява това отбелязване за държавни представители и институции, които са „гласът на страната в чужбина“ от страните от Г-7 и други.

Запитан как Twitter ще определи правителствените етикети в ситуации като тази в Мианмар, където наскоро военните завзеха властта чрез преврат, глобалният директор по публичните политики на компанията Ник Пикълс заяви, че социалната мрежа не поставя етикети за държави, в които има спорни правителства.  

"Ще вземем предвид международните дискусии за легитимостта на правителството, когато обмисляме дали е подходящо да приложим маркерите“, коментира Пикълс в интервю.

Тези маркери ще се поставят само на проверени акаунти, допълва той. Например в Иран това би означавало, че върховният лидер аятолах Али Хаменей сега няма да получи маркер, защото не е проверен.

Новите държави, в които висшите представители ще бъдат отбелязвани, са: Канада, Куба, Еквадор, Египет, Германия, Хондурас, Индонезия, Иран, Италия, Япония, Саудитска Арабия, Сърбия, Испания, Тайланд, Турция и Обединените арабски емирства.

Twitter ще обозначи личните акаунти на държавните глави от тези държави и тези на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, като твърди, че въпросните профили се ползват за дипломация.

Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК