Великобритания спря над 80 000 .eu домейна

Всички потребители са били уведомени за спирането на ключовите функционалности на техните онлайн услуги

06.01.2021 | 21:35 Редактор: Радостина Димитрова
Великобритания спря над 80 000 .eu домейна

Над 80 хил. интернет домейна, регистрирани от британци, са спрени от регистъра на ЕС - EURid, след края на преходния период за Brexit, съобщава онлайн изданието EurActiv.com, цитирано от Investor.bg.

Регистърът е информирал изданието, че само за "няколко минути през новата година хиляди .eu домейни, принадлежащи на потребители в Обединеното кралство, са били спрени, т.е. нямат никаква функционалност като уебсайтове. В допълнение, нито един регистрант от Обединеното кралство не може да получи домейн .eu.

Всички британски потребители с .eu домейни са били уведомени за спирането на ключовите функционалности на техните онлайн услуги.

EURid регистрира и поток от известия от базираните в Обединеното кралство регистранти, използващи .eu домейни, които променят учрежденията си, за да си възстановят статуса "регистриран" да възстановят функционалността на сайтовете си.

Спирането на домейните ще важи до края на март т.г. През този период могат да се правят актуализации на адресите на регистрантите за тези, които желаят да мигрират от обект в Обединеното кралство към такъв в ЕС. Всеки потребител ще може да предостави доказателства за гражданството си, независимо от местоживеенето си.

Още в началото на 2019 г. стана ясно, че Европейската комисия има планове да отмени всички базирани в Обединеното кралство домейни .eu бързо след края на преходния период за Brexit. Един интересен казус е със сайта Leave.EU - уебсайтът на кампанията на лобито в подкрепа на Brexit, финансиран от спонсора на UKIP Арън Банкс и подкрепен от бившия евродепутат Найджъл Фарадж. До края на 2020 г. не беше ясно дали сайтът ще смени домейна си, но изданието е проверило, че е променен регистрантът, който вече е в Ирландия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК