Солени глоби за вредно съдържание очакват социалните медии във Великобритания

Обединеното кралство разкри подробностите около предложената интернет регулация

27.12.2020 | 08:10 Редактор: Радостина Димитрова
Солени глоби за вредно съдържание очакват социалните медии във Великобритания

Социалните медии ще трябва да премахнат и ограничат разпространението на вредно съдържание или да бъдат изправени пред глоби в размер на милиарди лири, обяви правителството на Обединеното кралство, след като накрая разкри подробностите за предложената от него интернет регулация, предаде The Guadian.

Законопроектът за вредата онлайн, предложен за първи път от правителството на Тереза ​​Мей през април 2019 г., определя строги нови насоки, регулиращи премахването на незаконно съдържание като сексуално насилие над деца, терористични материали и медии, които насърчават самоубийството. Ако сайтовете не ги спазват, то те ще бъдат блокирани в Обединеното кралство .

Той също така законопроектът изисква платформите да спазват нов кодекс за поведение, който определя техните отговорности спрямо децата. Най-популярните сайтове трябва да определят свои собствени условия и да бъдат глобени, ако не успеят да се придържат към тях.

За първи път онлайн дезинформацията ще попадне в компетенцията на държавен регулатор в случаите, когато съдържанието е законно, но може да причини значителни физически или психологически вреди на възрастните.

Ofcom, който е потвърден като регулатор от законопроекта, ще има силата да налага безпрецедентни глоби до 18 милиона британски лири или 10% от глобалния оборот.

Това би заставило компания като Facebook потенциално да плати £5 млрд. глоба за сериозни нарушения.

За разлика от тях GDPR законите ограничават глобите в размер на 20 милиона евро (18 милиона британски лири) или 4% от глобалния оборот.

Ofcom също така ще има правото да блокира изцяло услуги от Обединеното кралство.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК