Биткойнът удари нов историчеки връх

Той поскъпна с 2,7 на сто до 30 195 долара в днешната следобедна търговия

02.01.2021 | 16:53 Редактор: Искра Ангелова
Биткойнът удари нов историчеки връх

Биткойнът поскъпна с 2,7 на сто до 30 195 долара в днешната следобедна търговия, обновявайки историческия си максимум. Това сочат данните на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), цитирани от ТАСС.

Миналата година бе изпълнена със сътресения за най-популярната криптовалутата, която в началото на 2020-а се търгуваше за около 8 000 долара, а след това при избухването на пандемията през пролетта поевтиня до близо 4 000 долара. Постепенно курсът на биткойна започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна е скочила над два пъти.

Миналата година инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежна платформа, която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с цифрови пари, съобщава "Труд".

Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткойнът държи близо 70-процентов дял.

Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК