Страхове и прогнози: Какво ще се случи с биткойна през 2021 г.?

Ще продължи ли дивото препускане на криптовалутите?

31.12.2020 | 22:45 Редактор: Тодор Петров
Страхове и прогнози: Какво ще се случи с биткойна през 2021 г.?

Пазарът на криптовалути със сигурност преживя една особено емоционална година, а вълненията се засилват все повече с приближаването на нейния край.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация – биткойнът, поскъпна близо три пъти в рамките на по-малко от година, но не липсваха и осезаеми спадове. През март цената му се понижи до около 5000 долара от 7-8 хил. през януари. Само в рамките на два дни в началото на март биткойнът изтри 50% от стойността си - едно от най-големите му понижения изобщо. 

Но с напредването на времето, след като станаха ясни някои от основните параметри на кризата, интересът към криптовалутата се завърна с пълна сила и до август цената ѝ успя да се удвои.

Стигмата около биткойна и криптовалутите като цяло очевидно постепенно изчезва. Тепърва обаче дигиталните активи ще трябва да продължат да се доказват като форма на универсални пари.  Всичко това трябва да стане на един относително по-труден за разбиране пазар, воден често от слухове и непознати технологии за разлика от познатите фундаменти на пазарите на акции, облигации и суровини.

Потенциално затягане на паричната политика и покачване на лихвите изглежда малко вероятно през 2021 г., но ако се случи, определено ще охлади цената на криптовалутите. Според Джеймс Ледбетър, бивш главен редактор на изданието Inc. и автор на нюзлетъра за финансови технологии FIN, едно e сигурно – че дивото препускане от 2020 г. ще се повтори. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК