Потребителите на Angry Birds били обект на тайните служби на САЩ

Потенциална жертва на шпионажа са около 1.7 млрд. души.

28.01.2014 | 12:19
Потребителите на Angry Birds били обект на тайните служби на САЩ

Американските и британските тайни служби събират данни на потребители на популярната игра Angry Birds, показват последни разсекретени данни от Едуард Сноудън. Потенциална жертва на шпионаж са близо 1,7 млрд. потребители, които са изтеглили приложението.

Документ на Националната агенция по сигурността показва, че службите са следили локацията на потребителите на Angry Birds, уеб сайтовете, които са посещавали, както и контактите им.

Службите на САЩ и Великобритания от 2007 година разработват системи за шпионаж в социалните мрежи, чрез таблетите и самртфоните, съобщават издания като The New York Times, ProPublica и The Guardian. Освен Angry Birds според доклада на шпионаж са подложени и потребителите на Google Maps.

В официално изявление от Агенцията заявяват, че не се интересува от информация, която не попада в обхвата на целите й, свързани със сигурността. - „Всяка информация, свързана със шпионаж чрез мобилни телефони или социални медии не отговаря на истината“, се казва в съобщението на службата.