Папата нарече интернет "дар от Бога"

24.01.2014 | 11:55
Папата нарече интернет

Интернет е „дар от Бога“, който улеснява комуникацията, заяви папа Франциск в изявление вчера, но предупреди, че огромното желание на човека да остане свързан всъщност може да го изолира от приятелите и семейството.

Папата акцентира върху чудесата и опасностите на дигиталната ера и какво означава за вярващите да могат да общуват свободно с хора от различни вероизповедания, съобщава AP.

„Да има диалог означава да вярваме, че „другият“ има да каже нещо полезно, както и да гледаме позитивно на неговата гледна точка и перспектива“, уточни папата. „Участието в диалог не означава отказване от нашите собствени идеи и традиции“.

В речта си Франциск осъди пропастта между бедните и богатите. Той подчерта, че вече не е необичайна гледката бездомни хора да спят на улицата под блясъка на светлините от пищните витрини на магазините.

Според главата на Римокатолическата църква интернет и медиите са нещо хубаво, защото могат да помогнат за обединяването на хората. Въпреки това според него често дигиталните комуникации пречат на хората да се опознаят.

В посланието си от 23-и януари Франциск уточни, че интернет предлага „огромни възможности“ за комуникация между хора, принадлежащи към различни културни среди, и показване на солидарност към тях.

„Това е нещо наистина добро, дар от Бога“, твърди папата. Но той предупреди, че желанието да бъдем свързани в дигиталния свят може да доведе до изолация от нашите съседи и от хората, които са близо до нас.