САЩ склониха за преговори с Едуард Сноудън

Бившият служител на американските служби разкри, че няма намерение да се връща в страната

24.01.2014 | 11:06
САЩ склониха за преговори с Едуард Сноудън

Американските власти са готови да водят преговори с бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност (NSA) в САЩ Едуард Сноудън за евентуална съдебна сделка, но не и за помилване.

Новината обяви вчера генералният прокурор на САЩ Ерик Холдър. По думите му страната винаги е давала да се разбере, че не иска да разглежда възможността за помилване.

„Ако той поиска да се върне в САЩ и да се признае за виновен, ще говорим с адвокатите му”, заяви Ходлер в университета на американския щат Вирджиния.

От своя страна Едуард Сноудън, който разкри документи на американските служби, уличаващи NSA в шпионаж, заяви, че няма намерение да се връща в родната си страна.

По думите му връщането му в САЩ би било най-доброто решение за правителството, за обществото и за самия него, но с оглед на съществуващото законодателство за защита на хората, разкриващи секретна информация, това е невъзможно.

Сноудън се надява, че ще получи необходимата защита, ако бъде изправен пред американския съд.

Във връзка със скандала с подслушванията в САЩ президентът Барак Обама предложи промени предимно в програмите за наблюдение, изпълнявани от Агенцията за национална сигурност. Държавният глава обаче не предвижда промени в програмите за събиране на данни от телефонните разговори на милиони американци.

Според Едуард Сноудън всички тези практики трябва да бъдат прекратени.