Нова терапия с магнитни наночастици дава резултат в борбата с рака

Според проучванията тази терапия е близо една трета по-ефективна, сравнена с досегашните

28.12.2020 | 17:02 Редактор: Радостина Димитрова
Нова терапия с магнитни наночастици дава резултат в борбата с рака

Терапия, използваща магнитни наночастици, които загряват раковите клетки до температура над 40 градуса по Целзий, като в същото време доставя лекарства, се оказва много ефикасна, пише в. "Дейли мейл".

Проникването в туморните клетки и въздействието на магнитното поле, съпроводено със загряване, прави злокачествените образувания по-податливи на химиотерапевтиците, пренасяни от наночастиците.

Според проучванията тази терапия е близо една трета по-ефективна, сравнена с досегашните. Лекарите прилагат на пациента силно външно магнитно поле. Това кара наночастиците да се активират и да се нагряват в проникнатите от тях туморни клетки - така, че химиотерапията става с 34% по-ефективна при лечението на рак, предаде БНР.

Засега методът е бил тестван само в лабораторни условия, но в скоро време ще бъде изпробван и при хората. При направените опити успешно са били третирани клетки от рак на гърдата, от рак на мозъка и рак на простатата при лабораторни животни.

Често използваното лекарство доксорубицин е било приложено чрез магнитните наночастици. Тази комбинация е убила 98% от туморните клетки в мозъка за 48 часа. Без наночастиците лекарството е унищожило само 73 на сто от тях.

Разработката е дело на екипа на проф. Нгуен Тан от лондонския Юнивърсити колидж.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК