Данните от 20 млн. кредитни карти бяха откраднати в Южна Корея

Трите засегнати компании са задължени да покрият финансовите загуби на клиентите

21.01.2014 | 10:22
Данните от 20 млн. кредитни карти бяха откраднати в Южна Корея

Данните от кредитните карти на 20 млн. души в Южна Корея са били откраднати, което означава, че около 40% от населението на страната е било засегнато, съобщава технологичният блог Mashable.

Служител в компанията Korea Credit Bureau, която произвежда кредитни карти, е взел без позволение данните и ги е продал на фирма за телефонен маркетинг.

По-късно той е бил арестуван, а главните изпълнителни директори на трите засегнати компании – KB Koomin Card, Lotte Card и NH Nonghyup Card, публикуваха официални извинения.

IT служителят копирал на флаш памет имената, номерата на социалните осигуровки, номерата на кредитните карти и датите на валидността им.

Комисията за финансови услуги е започнала разследване на мерките за сигурност на компаниите, чиито клиенти са пострадали. Специален екип пък разследва последствията от случилото се.

Трите компании ще бъдат задължени да покрият всички финансови загуби на своите клиенти.

Източник на финансовия регулатор посочва, че кражбата е извършена изключително лесно, тъй като информацията не е била криптирана, а компаниите дори не са разбрали за удара.

Това не е първият подобен удар в Южна Корея. През миналия месец служител на Citibank беше арестуван и обвинен в кражба на данни на 34 000 клиенти. През 2012 г. двама хакери пък бяха арестувани за присвояването на данни на 8,7 млн. потребители на KT Mobile. - вторият доставчик на безжичен интернет в страната. Година по-рано изтекоха данните на над 35 млн. потребители на местната социална мрежа Cyworld.

Подробности по темата вижте във видеото!