Обама решава какви да са реформите в американските служби

Президентът натовари експерти със задачата да формулират 46 препоръки за секретната програма за събиране на метаданни

17.01.2014 | 14:16
Обама решава какви да са реформите в американските служби

Седем месеца след скандалните разкрития на Едуард Сноудън за шпионажа, извършван от американските служби, президентът на САЩ Барак Обама ще представи дългоочакваната реформа на програмите на страната за следене на комуникациите.

Според местните медии речта на държавния глава в Министерството на правосъдието няма да бъде революционна.

Това до голяма степен разочарова защитниците на обществените свободи, които биха желали Обама да е по-смел в решенията си в полза на защитата на личния живот, коментира адвокат Мишел Ричардсън от Американския съюз за граждански свободи.

След като скандалът с подслушванията от страна на Агенцията за национална сигурност доби огромни размери, Обама натовари група от петима експерти със задачата да формулират 46 препоръки за секретната програма за събиране на метаданни за всички телефонни обаждания, които преминават през САЩ.

Администрацията посочва, че тяхното използване не нарушава Четвъртата поправка на Конституцията, която защитава американците от конфискации и обиски без разпореждане на правосъдието. Редица парламентаристи и правозащитни асоциации оспорват тази интерпретация, включително и в съда.

New York Times посочва, че Обама няма да се вслуша в мнението на експертите, които предлагат складирането на данните да се извършва от телефонните оператори, а не на сървърите на Агенцията за национална сигурност.