Задават ли се лоши дни са Samsung?

Анализатор твърди, че следващите месеци ще са тежки за компанията

14.01.2014 | 15:29
Задават ли се лоши дни са Samsung?

Лошото представяне на Samsung Electronics ще се задълбочи през следващите месеци, докато Apple и китайските конкуренти завземат по-голям дял на пазара на мобилните телефони, прогнозира Аднан Ахмад, анализатор на Berenberg в Лондон.

Компанията е изправена пред ново предизвикателство в Китай, след като Apple миналия месец сключи сделка с Chine Mobile за продажбата на iPhone.

Според Ахмад книжата на Samsung ще потънат с още 11% в следващите няколко месеца, съобщава Bloomberg.

Медията не случайно се допитва до него, тъй като прогнозите му за покупка на акции през миналата година са се оказали най-точни и са донесли най-голяма възвращаемост.

Според оптимистите цените на книжата на Samsung ще скочат след падането им до най-ниското им ниво от три години, но според Аднан Ахмад инвеститорите ще продължат да разпродават на фона на влошаващите се финансови резултати на компанията.

В последните три месеца на 2013 г. Samsung записа първия си спад в печалбата от девет тримесечия. Това се случи на фона на растящата конкуренция от страна на Apple и китайските производители, предлагащи по-евтини смартфони.

Днес акциите на южнокорейския технологичен гигант се повишиха с над 1,3%. Същевременно средната прогноза за цената им, дадена от анализаторите на Bloomberg, е намаляла с 12% от юни насам.

Въпреки лошите резултати повечето от специалистите все още не препоръчват продажбата на книжата на Samsung.

Повече за Samsung вижте във видеото!