Ще може ли Google да управлява домовете ни?

Онлайн концернът придобива производителя на дигитални термостати Nest за 3,2 млрд. долара

14.01.2014 | 13:27
Ще може ли Google да управлява домовете ни?

Американският технологически гигант Google става все по-любознателен. В бъдеще калифорнийската компания иска да знае, когато в кухнята тостерът загаря филийката за закуски. Така че концернът навлиза сериозно в бизнеса на мрежовата автоматизация у дома, като ще купи компанията Nest, доставчик на цифрови термостати и датчици за дим, за 3,2 млрд. долара (2,34 млрд. евро).

Nest ще продължи да бъде ръководена от съоснователя Тони Фадел, обяви Google. Фадел се счита за един от бащите на музикалния плеър на Apple iPod. Преди няколко седмици той обяви ускорена експанзия в Европа.

Nest Labs произвежда термостат, който не просто включва и изключва уредите в дома, за да се пести енергия. Компанията също така произвежда революционно устройство, което се (само)програмира и настройва според ежедневните навици на потребителите, в чието жилище е инсталирано то.

По този начин Google ще придобие и данните на инсталираните устройства - Nest ги оценява, за да се подобри техниката и технологията.

„Ние виждаме, когато на хората им изгори тостът или ако има теч на въглероден оксид", каза в началото на декември Фадел по време на конференцията LeWeb в Париж. Сега в постинг в корпоративния си блог Nest подчертава, че данните ще продължат да бъдат използвани изключително за експлоатацията и подобряването на устройствата и услугите.

Nest била наясно, че хората намират информацията от домакинствата си за много личен въпрос, заяви тогава в Париж Фадел. Ето защо компанията имала свой хакерски екип, който да търси слабости в сигурността. Властите биха могли да получат достъп до информацията, но само в изолирани случаи. „Ако някой иска да придобие данни от дадено домакинство, той трябва да дойде при мен или при съоснователя и да се аргументира доста добре".

44 -годишният Фадел е един от изобретателите на музикалния плейър iPod. Той основава компанията Nest през 2010 г. В САЩ тя спечели вниманието на експертите със своите интелигентни термостати. Освен всичко, те се адаптират към навиците на жителите на жилището и понижават температурата, когато никой не е вкъщи, като устройствата може да се контролират от смартфона. Те използват и датчици за движение. Ако например алармата засече дим по време на готвене, достатъчно е да махнете пред Nest устройството, за да изключите алармата.

Това не е първото навлизане на Google в домакинската технология. Компанията разработваше проект и за интелигентен електромер, но се отказа от него.

Така за Nest годината започва доста интензивно. Едва преди дни технологичният блог Recode съобщи, че компанията е изправена пред по-нататъшна капиталова инжекция. Инвеститорите искали да купят още акции на Nest за най-малко 150 млн. долара, като по този начин цялостната оценка на компанията щеше да стане над 2 млрд. долара, предаде изданието.

Вижте как изглежда една умна къща в покрайнините на Калифирния.