Whatsapp продължава да се развива бурно

Само за четири месеца мобилната услуга за съобщения е добавила 100 млн. нови потребители

20.12.2013 | 18:33
Whatsapp продължава да се развива бурно

Въпреки опасенията за сигурността и неприкосновеността на личния живот услугата за смартфони Whatsapp става все по-популярна. 400 милиона души  вече изпращат така съобщения и снимки.

В рамките на четири месеца услугата е добавила 100 млн. активни потребители, като общият брой на хората, които поне веднъж месечно я ползват, вече минава 400 млн. души, обяви компанията в постинг в корпоративния блог. За сравнение – във  Facebook всеки месец влизат по 1,2 млрд. потребители, а в Twitter - 230 млн. Hidden Field

Това е "крайъгълен камък, който не е достиган от нито една друга мобилна услуга за съобщения", пише директорът Ян Кум - внезапен удар срещу конкуренти като Snapchat, Line и Kik, които вместо броя на активните потребители често съобщават други данни. Whatsapp е водещият доставчик, подчерта Кум, цитиран от блога All Things D. Въпреки това и други услуги за разговори в момента набират много нови потребители.

И трафикът на съобщенията се увеличава бързо. Потребителите на WhatsApp изпращат според данни на услугата ежедневно 16 милиарда съобщения, а заради груповите чатове се доставят по 32 млрд. съобщения на ден. Това са лоши новини за мобилните оператори в целия свят, защото доходоносният им бизнес на SMS и MMS се свива все по-силно в някои страни, а според прогнозата от асоциацията на високотехнологичната индустрия Bitkom за първи път през тази година това ще се случи и в Германия.

Whatsapp се конкурира с множество комуникационни услуги за вниманието на потребителите на смартфони. За разлика от Facebook например, тук бизнес моделът не се основава на реклама: Whatsapp събира след безплатен пробен период около едно евро на година от потребител. Основаната през 2009 г. компания е на печалба по собствени данни.

Повече за технологичните тенденции вижте в материала на Bloomberg!