fallback

Индия изпраща първата си мисия до Марс

Общата стойност на проекта е едва 73 млн. долара.

05.11.2013 | 12:13

Индия даде началото на първата си мисия до Марс в стремежа си да се превърне в единствената азиатска страна, успяла да стигне до Червената планета с една единствена програма.

Изстрелването на ракетата, което е насрочено за 14:38 часа местно време, ще се извърши от космодрума Шрихарикота. Очаква се летателния апарат да достигне марсианската атмосфера за около 300 дни.

Общата стойност на проекта е едва 4,5 млрд. рупии (около 73 млн. долара).

"Обратното броене се развива добре, както е планирано", заяви Девипрасад Карник, говорител на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) . "Времето е нормално. Леко мрачно, но няма проблем", допълни той.

Индийската марсианска мисия, известна под названието Мангалиаан, бе обявена официално преди 15 месеца от министър-председателя Манмохан Сингх. Новината дойде скоро след като китайска мисия не успя да напусне земната атмосфера.

Решението на индийските власти да се включат в битката за космоса подхрани спекулациите, че страната се стреми да удари по имиджа на Пекин.

"Ние сме в конкуренция със себе си", заяви председателят на ISRO К. Радхакришнан. "Всяка страна има свои приоритети", допълни още той.

Повече може да научите от материала на Bloomberg!

fallback
Още от Техно
fallback