Facebook смени името на дигиталната си валута

Тя ще се казва Diem, което означава "ден" на латински

02.12.2020 | 00:15 Редактор: Ивет Арабова
Facebook смени името на дигиталната си валута

Дигиталната валута Libra, зад която стои Facebook, се ребрандира на “Diem”. Това се случва в момент, в който се подновяват усилията тя да получи одобрение от регулаторите, като се подчертава независимостта на проекта, предава Ройтерс.

Плановете за Libra бяха обявени от Facebook миналата година, но през април те бяха променени, след като регулатори и централни банки изразиха притесненията си, че тя може да наруши финансовата стабилност, да попречи на контрола върху паричната политика и да застраши неприкосновеността на личния живот на потребителите.  

Промяната на името е част от усилията за подчертаване на преработената, опростена структура, коментира Стюарт Леви, който е главен изпълнителен директор на базираната в Женева Diem Association, която стои зад планираната дигитална валута. По думите му първоначалното име на проекта е свързано с трудностите по приемането му от регулаторите, информира Investor.bg.

Diem, което означава "ден“ на латински, вероятно ще се търгува в съотношение 1 към 1 спрямо долара. Леви отказва да коментира кога ще бъде пускането ѝ, но миналата седмица Financial Times писа, че това ще се случи най-рано през януари и само след като швейцарският пазарен регулатор даде разрешение.

Снимка: Bloomberg/Gabby Jones

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК