fallback

Германия глоби Google със 140 хиляди евро за незаконно събиране на данни

Генерирани са списъци с чат протоколи, пароли, имейл акаунти и снимки, според регулатора в Хамбург.

22.04.2013 | 18:04

Компанията Google беше глобена със 140 хиляди евро от германските власти заради незаконно събиране на лични данни за WiFi мрежите с автомобилите на услугата “Street View”.

Между 2008 и 2010 от Google са събрали информация чрез сканиране на наличните безжични мрежи. Те са генерирали списъци с чат протоколи, пароли, имейл акаунти и снимки, каза Йоханес Каспар от информационния регулатор в Хамбург.

Глобата, която е близо до максималната от 150 хиляди евро, е крайно недостатъчна за Google и подобни големи корпорации, които злоупотребяват с данните, смята Каспар. Сумата представлява едва 0.002% от нетната печалба на компанията за 2012 (10.700 милиарда долара).

Отговорът на Google е, че компанията не събира вече никаква информация. Създателите на проекта никога не са искали данните и дори не са ги преглеждали, обяви Питър Флайчер, адвокат на компанията.

През 2010 немският регулатор е установил незаконното събиране на лични данни от американската компания, която от своя страна е признала за действията си. След това е уточнила, че това работата по данните не е само в Германия, а в цял свят, с което породиха недоволство от Вашингтон до Хонконг.

За Google това не е първата глоба. През 2011 Франция наложи санкция от 100 хиляди евро по същата причина - събирането на данни от и за безжичните мрежи чрез автомобилите на Street View.

fallback
Още от Техно
fallback