Ето как да разберем действителната възраст на автомобила

Ключов е VIN номерът на предното стъкло и под капака

23.11.2020 | 10:32 Редактор: Тодор Петров
Ето как да разберем действителната възраст на автомобила

Винаги си задаваме въпроса коя година е произведен автомобилът, който се каним да закупим. Обикновено лесен отговор дават документите на колата. Но не са чак такава рядкост и измамите, особено при т. нар. "нов внос". 

VIN номерът

Този 17-цифров код, който обикновено се намира долу на предното стъкло и под капака, е нещо като ЕГН на автомобила. В него е закодирана цялата информация за датата и мястото на производство, за оригиналното оборудване... Този номер може да се използва като опознавателен, за да проверите историята на колата в единните системи на производителите - това ще ви даде информация за пробега и за извършваните ремонти, поне в официалните сервизи. 

Повечето вносители на отделните марки в България ще ви направят такава проверка безплатно, а ако ви откажат, има множество онлайн приложения (вече платени), които вършат същото.

Най-важен за нашите цели обаче е десетият символ във VIN - той посочва годината на производство. 1980 година, първата с новия стандарт, е отбелязана с А, 1981 - с B, и така нататък. През 2000 година се стига до буквата Y и след това годините между 2001 и 2009 са означавани с цифри, от 1 до 9. През 2010 отново се връщаме към азбуката - тази година е отбелязана като А, 2011 е B, 2019 - К, а 2020 - L.

Стъклата

По регламент и тяхната година на производство се обозначава от производителя: най-отдолу на обичайния код има ред от точки, чертички и една или две цифри, които именно показват месеца и годината на изработка. Разбира се, това не е напълно надежден начин да разберете годината на производство на самия автомобил. 

Четете повече по темата в Automedia.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК