Нови снимки загатват за живот на Марс

Учени откриха косвени доказателства за микроорганизми под повърхността на Червената планета.

21.01.2013 | 18:13
Нови снимки загатват за живот на Марс

На Марс е имало идеални условия за съществуване на живот в миналото и може би ги има и днес, твърдят група авторитетни планетолози в публикация в престижното списание Nature Geoscience. Екипът, воден от Джоузеф Михалски, е направил откритието си благодарение на нов снимков материал от орбиталния апарат Mars Reconnaissance Orbiter.

Кадрите са от гигантския марсиански кратер Маклафлин, с диаметър 92 километра и дълбочина 2.2 километра. Дъното му е толкова дълбоко, че в миналото в него са се стичали подземни води от околността. От спектрограмите на Mars Reconnaissance Orbiter екипът на Михалски е засякъл по дъното на кратера въглеродни съединения, както и глина, каквато се образуват в присъствието на вода. Според учените това доказва убедително, че в миналото в марсианската почва са съществували добри условия за възникване на живот, и че може би те съществуват и до ден-днешен.

Дългогодишните опити да се открият следи от живот по студената повърхност на Марс досега не са се увенчали с успех. Много планетолози обаче подозират, че е вероятно да има живот дълбоко под повърхността на Червената планета. На Земята например подземните микроорганизми, обитаващи понякога на 5 и дори повече километра под повърхността, образуват почти половината от цялата планетарна биомаса.

„Всички необходими условия за живот са налични, но само малки едноклетъчни организми биха могли да оцелеят в такава среда. А ако живот е имало преди, има съвсем реални шансове той да съществува и сега“, коментира Михалски.