Boeing спря доставките на 787 Dreamliner

Производството на летателните машини няма да бъде прекратявано, съобщават от компанията.

19.01.2013 | 11:27
Boeing спря доставките на 787 Dreamliner

Американският авиационен концерн Boeing обяви, че спира временно доставките на лайнери Boeing-787 Dreamliner до отстраняване на проблемите при работата на акумулаторите, съобщи Associated press. Производството на лайнерите няма бъде спирано и ще продължи по график, информират още от компанията.

Преди дни Федералната служба за гражданска авиация на САЩ спря полетите на Boeing-787 Dreamliner заради зачестилите инциденти с машината, които само за тази година вече са седем.  На 16 януари Dreamliner на японската авиокомпания All Nippon Airways извърши извънредно приземяване заради сигнал за проблем с акумулаторите. Агенцията препоръча компаниите, в чийто флот влиза Boeing-787 Dreamliner да установят безопасността на литийно-йонните батерии, станали причина за извънредното приземяване в Япония.

Япония и Индия също забраниха полети с леталната машина на Boeing. Преди два дни Европейската агенция за авиационна безопасност се присъедини към американските си колеги, препоръчващи проверка на безопасността на лайнера.

Изпълнителният директор на Boeing Джим МакНърни вече заяви, че е убеден в безопасността на Boeing-787 Dreamliner и обеща в най-скоро време да намери отговор на въпросите на авиационните регулаторни органи.

Най-ниската пазарна стойност на лайнера е 200 милиона долара. За разработването на машината Boeing инвестира над 32 милиарда долара. Презентацията на Boeing-787 Dreamliner беше направена през юли 2007. Мощният заряд на летателната машина се поддържа именно от  литийно-йонните батерии, които обаче бързо прегряват.