Индия е новият шампион по спам

Всяко шесто нежелано съобщение в мрежата идва от азиатската държава.

14.01.2013 | 14:50
Индия е новият шампион по спам

Eлектронната ви поща пак се е препълнила с предложения за покупка на виагра и писма от фалшиви африкански принцеси? Можете спокойно да благодарите за това на индийците, показва последният доклад на световноизвестната лаборатория за компютърна сигурност SophosLabs. Според него един от всеки шест нежелани съобщения идва именно от Индия.  Азиатската държава оглавява класацията, наречена "Мръсната дузина“, за трето поредно тримесечие. От индийски компютри се разпространяват 16.1% от световния спам, следват Италия (9.4%), САЩ (6.5%), Саудитска Арабия (5.1%) и Бразилия (4%).

В Индия се намират 5.3% от интернет потребителите в света, което я поставя на трето място след Китай и САЩ. В същото време само 10.2% от населението на страната ползва глобалната мрежа, което води до сериозни пропуски в защитните системи на компютрите в региона.

Изследването отбелязва, че спамът не е непременно създаден в Индия. Числата по-скоро сочат, че заради липсата на адекватна защита, много от индийските компютри са превърнати в „бълващи спам зомбита“, които се манипулират от киберпрестъпници от други държави. Те пращат или реклами на стоки със съмнителни качества, или просто се опитват да разпростянат създадени от тях вируси и шпионски софтуер на колкото се може повече машини. 

Логично Азия е континентът, бълващ най-много спам (48.7%), следвана от Европа (28.2%), Южна Америка (10.2%), Северна Америка (9.5%) и Африка (2.9%).