Китайски съд глоби Apple за нарушени авторски права

През юли американската компания плати 60 милиона долара на китайската фирма Proview заради спор около името iPad.

28.12.2012 | 13:46
Китайски съд глоби Apple за нарушени авторски права

Китайски съд нареди Apple да плати компенсация за нарушени авторски права на осем автора и две компании, предаде BBC. Според съда технологичната копания е продала електронни версии на книгите на авторите в онлайн магазина си без да има необходимите права. Авторите ще получат компенсация от 1.03 милиона юана  или 165 хиляди долара. Това е вторият случай, при който Apple е осъден да плати компенсация за нарушени авторски права.  През септември китайски съд нареди технологичната компания да плати 520 хиляди юана на китайски издател на енциклопедии заради нарушени авторски права. Apple отрече обвиненията.

По-рано през годината китайската фирма Proview разпространи информация, че държи правата върху името “iPad” от регистрацията си пред 2000 и заведе дело срещу американската компания.

В отговор от Apple обявиха, че са откупили световните права върху "iPad" от тайванския филиал на Proview за 55 хиляди долара. Реакцията на ищците беше, че филиалът нямал право да продава правата върху името за Китай. Последва изтегляне на продукта на Apple от търговската мрежа в някои части на Китай.

През юли американският технологичен гигант се съгласи да плати 60 милиона долара на Proview за уреждане на спора.