15 безплатни цифрови програми от есента

Транспортното министерство започва разяснителна кампания за цифровизацията.

19.12.2012 | 14:39
15 безплатни цифрови програми от есента

15 цифрови програми ще бъдат излъчвани безплатно от следващата есен. За да могат да се гледат, трябва да бъде закупен специален приемник, съобщи днес на пресконференция заместник-министърът на транспорта Валери Борисов.

Разяснителна кампания с видео клипове и брошури започва транспортното министерство от другата седмица. Ще бъде пуснат и безплатен телефон за информация, на който всеки може да получи справка как да се сдобие с приемника или дали не е по-изгодно да се купи нов телевизор. 40-50 лева ще струва устройството, като социално слабите ще го получават безплатно.

От март до септември ще функционират както цифровия, така и аналоговия ефирен сигнал. Това означава, че хората ще могат да приемат един от двата сигнала в зависимост с какъв телевизор разполагат, обясни Борисов.

България е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която цифровото разпространение все още не е въведено. Някои страни, като Швейцария, Хърватска и Норвегия, които са членове, вече отдавна са приключили с този процес. Във Великобритания устройството може да бъде закупено от всеки магазин за техника. Събраните средства отиват за финансиране на обществената телевизия BBC.