"Изгубен" свят под Антарктида ще бъде изследван

Учени търсят форми на живот под 3000 метра лед.

11.12.2012 | 11:23

Последни проверки се извършват преди старта на смел опит за изследване на праисторическо езеро под ледовете на Антарктида, съобщи BBC. Проектът е на стойност 8 млн. паунда.

Езерото Елсуърт се намира под дебелия поне 3.2 км лед, а катраненочерните му води са изолирани от останалия свят вече почти половин милион години.

Това ще бъде първият опит за събиране на чисти проби от вода и скали от воден басейн толкова дълбоко под земята.

Целта на изследването е да се установи къде е възможно да съществува живот и в колко екстремни условия той може да се развива. Учените очакват, че въпреки високото налягане и липсата на слънчева светлина, ще открият бактерии.

Според проучванията езерото е дълго около 14 км, широко е 3 км и е 160 м дълбоко.

В район на Антарктида, известен с ниските си температури и постоянни ветрове, работата по изследването ще бъде огромно предизвикателство, коментират учените.

Най-трудно ще бъде да се запази цялата екипировка стерилна по време на процеса.

Дебелият слой лед ще бъде пробит със специална сонда с гореща вода. Първоначално "малка планина" от 270 000 литра сняг ще бъде загрята в бойлери. Това е само част от количеството необходимо за операцията. Водата ще бъде филтрирана, за да бъдат отстранени всички бактерии, след това ще премине под ултравиолетова светлина преди да бъде загрята до 90 градуса и вкарана в сондата, която ще стопи проход през ледовете. Всички ключови компоненти ще предават постоянно информация.

Главният изследовател, професор Мартин Сийгерт от Бристолския унивеситет разказа, че за първи път му е хрумнало да изследва езерата под глетчерите преди 16 години.

„Много сме развълнувани заради предстоящата ни работа и с нетърпение чакаме да направим това, което толкова дълго планираме“, сподели той.

Операцията по пробиването се очаква да продължи 5 дни, а пробитият тунел ще остане отворен не повече от 24 часа. През този кратък прозорец, по план ще бъде пусната сонда с HD камери, за да направи първите снимки на езерото и да събере проби от водата. След това ще пуснат второ устройство, което да събере проби от скалите и тинята на дъното.

По-рано тази година руски учени събраха проби от доста по-голямо езеро в Антарктида, но има съмнения за замърсяване на материала, припомня BBC. Американска група учени обявиха, че са открили микроби в езерото Вида, но на много по-малка дълбочина в сравнение с водите на Елсуорт.

Първите резултати от този проект се очакват след седмица.