Повредена флашка? Опечете я

Тайвански учени откриха неочакван метод за удължаване живота на преносимите памети чрез нагряване.

03.12.2012 | 17:33
Повредена флашка? Опечете я

Съвсем неочакван метод за удължаване живота на флаш-паметта откриха тайвански учени. За целта е необходимо тя просто да бъде добре изопечена.

"Флашките" – бърз и удобен метод за съхраняване на информация – превзеха бита ни в последните няколко години. За съжаление те се изхабяват след около 10 000 цикъла на записване и прочитане на информацията. Тайванските експерти обаче уверяват, че ако върху флашката се приложи висока температура, животът й се увеличава до фантастичните 100 милиона цикъла.

Положителният ефект на топлината върху флаш-паметта е известен от доста време, но досега се смяташе, че за постигането му са необходими часове загряване при около 250 градуса – непрактичен метод, пред който повечето хора биха предпочели просто да си купят ново устройство.

Изследователите от тайванския технологичен гигант Macronix обаче са открили по-лесен начин, като са променили дизайна на флаш паметта и са оставили място за микронагревател до чипа. Този нагревател подгрява част от клетките с памет до 800 градуса по Целзий. Това автоматично поправя повредените клетки и те започват да функционират нормално.

Новият дизайн на чипа е съвсем безопасен, тъй като се затопля много малка част от паметта, и то за милисекунди. Освен това в процеса се използва малко количество енергия, така че той не изцежда осезаемо батерията на лаптопа ви.

Macronix все още не е обявила кога ще пусне изобретението на пазара.