Пускат 5G мрежата официално догодина?

Ситуацията с коронавируса е само една от причините, заради която има известно забавяне на процеса

11.11.2020 | 21:05 Редактор: Радостина Димитрова
Пускат 5G мрежата официално догодина?

Преди година мобилните оператори проведоха тестове, с които видяхме възможностите на 5G мрежата. И Комисията за регулиране на съобщенията, и мобилните оператори декларираха, че в края на тази година ще са проведени процедури за разпределяне на честоти и ще има изградена поне в един град 5G мрежа.

Ситуацията с коронавируса е само една от причините, заради която има известно забавяне на процеса. Какво предстои в близко бъдеще, след като България и Съединените щати подписаха съвместна Декларация по въпросите на сигурността на 5G мрежите - по известно като "Чиста мрежа".

Трите мобилни оператора в момента имат временни честоти за тестване на мрежата, а един от тях тази есен обяви, че стартира 5G мрежа в централните градски части на всички областни градове. Мрежата от пето поколение осигурява по-високи скорости и по-голям брой едновременно свързани устройства. Процедурите за получаване на честоти, обаче предстоят.

"Необходими са повече от съществуващите свободни ресурси. КРС е предвидила обсъждане и консултации за това да се направят в края на първото полугодие на 2021-ва година", коментира пред БНР председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Очаква се провеждането на процедури за честотите да остане за следващата година.

"Подписваното споразумение между България и САЩ налага разглеждането на допълнителни изисквания към мрежова информационна сигурност, към доставчиците на оборудване за изграждане на мрежите", каза Димитров и уточни, че в следващите 2 месеца ще бъде подготвен такъв материал, който КРС със сигурност ще вземе предвид при подготовката на процедурите. 

Какъв тип процедура ще бъде предпочетена ще се реши на база анализ на интереса, който имат мобилните предприятия. 

Предстои провеждането и на пазарно проучване, посочи Иван Димитров.

"Проучването трябва да установи, че има такава пазарна ниша и че това, което ще изграждат мобилните предприятия, ще има реален ползвател", заяви той.

Неотдавна България и Съединените щати подписаха Декларация по въпросите на сигурността на 5G мрежите по инициативата "Чиста мрежа". В него се акцентира върху защитата на комуникационните мрежи от смущения или манипулации, и подсигуряване неприкосновеност на личната свобода. В тази връзка ще има допълнителни изисквания, които Комисията за регулиране на съобщенията може да наложи към операторите, които ще изграждат 5G мрежите.

"Предстои да направим съвместна работна група и да направим необходимите изисквания към операторите, съобразявайки се с ангажиментите на държавата, които е поела в това споразумение", поясни Димитров.

Иван Димитров коментира как ще се отрази икономически на фирмите и на потребителите подписването на това споразумение.

"Предприятията ще трябва да оптимизират своите проект, за да отговарят на поставените изисквания. Едва ли операторите ще направят тази грешка да променят цените към по-високи", коментира той.

Проектът за промени в Закона за електронните съобщения, който цели привеждането на българското законодателство към изискванията на Европейска директива, е между двете четения в парламента. Тя трябва да бъде приета в европейските страни до 21-ви декември и също има отношение към работата на мобилните оператори.

"Един от операторите реализира една модификация на 5G мрежа, която е на принципа на споделено и допълнително използване на ресурса, който е за изграждане на 4G мрежа. И другите оператори имат честотен ресурс, с който тестват мрежата. на този етап все още е в процес на опознаване", обясни Димитров.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК