Мозъкът на Айнщайн се превърна в мобилно приложение

Детайлни снимки на мозъка на гениалния учен се предлагат срещу 10 долара.

25.09.2012 | 15:00
Мозъкът на Айнщайн се превърна в мобилно приложение

Снимки на части от мозъка на Алберт Айнщайн бяха превърнати в приложение за iPad.Според създателите му, то ще направи изследването на мозъка на гения по-достъпно за учените по цял свят. Те ще получават картина, все едно наблюдават частите под микроскоп.

 Проектът е разработен в Националният музей на здравето и медицината в Чикаго, който е получил спонсорство да сканира и дигитализира 350 тънки парчета, направени от мозъка на Айнщайн след смъртта му през 1955.

 „Нямам търпения да разбера какво ще открият. Бих искал да мисля, че самият Айнщайн би бил доволен” казва Стив Ландърс, един от създателите на проекта.

 След смъртта на гения, патологът Томас Харви, който прави аутопсията запазва мозъка с надеждата учените в бъдеще да разкрият тайните на гениалността му.

През 1999 Харви даде проби и сътрудничи в изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание Lancet. Резултатите от него показаха, че париеталния лоб на мозъка на Айнщайн е с 15% по-широк от нормалното. Тази част е определяща за математическото мислене, говора и чувството за ориентация.

 Един от недостатъците на приложението е, че тъй като мозъкът е запазен преди появата на по-модерни технологии, учените ще имат затруднения в установяването на това от кои части са всички парчета. Освен това те са само малка част от него, казва изследователя Якопо Анезе от научната обсерватория в Калифорнийския университет в Сан Диего.

 Анезе заяви, че е важно, че части от мозъка на Айнщайн са дигитализирани, тъй като така са запазени завинаги. Освен това, ученият смята, че приложението ще окуражи интереса към изследването на човешкия мозък изобщо.

 Разбира се възниква въпросът дали геният е бил склонен части от него да са достъпни не само за учените срещу 10 долара.

 „Имаше сериозен дебат относно това. Знаем, че Айнщайн не е искал от останките му да се прави цирк, но от друга страна той осъзнаваше значението на изследването на мозъка му за науката” заяви Джим Паглия, един от членовете на борда на директорите на музея в Чикаго.

 Предвижда се приходите от продажбите да бъдат дарени на няколко музея в САЩ.