Китайци ще съдят Apple, ако пусне iPhone 5

Премиерата на най-чакания смартфон ще е на 12 септември, според слуховете той ще е по-голям и значително по-тънък от 4S.

04.09.2012 | 18:54
Китайци ще съдят Apple, ако пусне iPhone 5

Китайска компания, която произвежда имитации на телефоните на Apple, заплаши да съди американския гигант, ако той пусне бъдещия си iPhone 5 на китайския пазар.

Базираната в Хонконг GooPhone вече пусна в продажба евтин смартфон с операционна система Android, имитиращ до съвършенство дизайна на работната версия на iPhone 5, изтекла нелегално в мрежата преди два месеца. Сега китайците твърдят, че щом техният апарат е произведен пръв, значи бъдещият продукт на Apple ще е интелектуална кражба (стига да изглежда по същия начин). Подобна логика несъмнено звучи абсурдно за американци и европейци, но според експерти би имала немалки шансове пред съдилищата в Китай, където отношението към интелектуалната собственост е доста по-различно.

Според още непотвърдени слухове Apple ще представи дългоочаквания iPhone 5 на 12 септември. В последните дни в различни сайтове изтече предварителна информация, според която новият смартфон ще е с по-голям екран, но в същото време ще е по-тънък (говори се, че от Apple са успели да вградят сензорите за докосване в самия LCD-екран, като по този начин отпада нуждата от допълнелен чувствителен на допир слой). Тайванската попзвезда Джими Лин писа в сайта си, че вече е виждал новия смартфон, който бил с алуминиев гръб, също като iPad.