Новата сексуална революция: хапче за мъже

Американски учени са на ръба на исторически пробив в контрацептивните методи.

17.08.2012 | 16:54
Новата сексуална революция: хапче за мъже

Едно недотам успешно лекарство срещу рак вероятно ще предизвика революция в контрацепцията, и съответно – в сексуалните навици на човечеството. Екип от медицинския колеж в Хюстън, САЩ, разработи онова, което близо половин столетие модерната фармация не успяваше да създаде - ефикасно контрацептивно хапче за мъже. Всъщност за момента то е ефикасно само за мишки, но според учените е въпрос само на дребни технически корекции да бъде пригодено и за хора.

Както отбелязва The Economist, докато контрацептивните методи за дами ставаха все по-разнообразни в последния половин век (хапчета, спирали, капачета, инжекции, импланти), мъжките засега се изчерпват с две твърде остарели средства: вазектомията, тоест хирургическото прекъсване на канала от тестисите към пениса, и кондомите. Но първото е твърде драстично средство, а второто според мнозинството мъже отнема удоволствието от секса.

Доктор Мартин Мацук от тексаския медицински колеж Бейлър смята, че е намерил решението. То се нарича JQ1 – лекарство, разработено първоначално за потискане на някои гени, водещи до поява на рак. Мацук обаче забелязал, че то може ефикасно да потисне и друг ген, наречен BRDT. Той е активен единствено в тестисите и отговаря за производството на жизнеспособни сперматозоиди.

Клиничните изпитания върху мишки показали, че при ниски дози от лекарството броят на сперматозоидите им намалява средно с 89%. При високи дози тестваните животни не били способни изобщо да създадат потомство, докато неподложените на медикамента създавали по две месечно. След преустановяване на лечението мишките от първата група напълно си възстановили размножителните функции.

Сега задачата на Мацук и колегите му е да доусъвършенстват медикамента, така че да влияе още по-прецизно върху BRDT и да се снижат до минимум възможните странични ефекти. Според екипа напълно изпитана версия за хора ще бъде готова най-късно до десетина години.