Хиперзвуковият самолет падна в океана

Повреден стабилизатор попречи на революционния X-51А да запали двигателя си при снощния тест.

16.08.2012 | 13:48
Хиперзвуковият самолет падна в океана

И предпоследният опит на Пентагона да постигне по-траен полет с хиперзвукова скорост се провали, след като повреда осуети снощното изпитание на X-51A Waverider.

Експерименталният самолет, разработен от Boеing и американските военновъздушни сили, трябваше да развие скорост от 5800 км/ч и да я задържи поне пет минути след извеждането си от бомбардировач В52 над Тихия океан. Заради повреда в стабилизатор обаче машината така и не задейства новаторския си двигател и падна в морето.

"За съжаление този проблем ни принуди да прекратим експеримента, преди да сме запалили хиперзвуковия двигател", коментира говорител на Лабораторията за военновъздушни изследвания към Пентагона.

Това е втори пореден неуспешен полет за X-51А. Eдинствено първият през 2010 година даде резултат – тогава прототипът постигна скорост, пет пъти по-висока от тази на звука, и я задържа три минути.

Военновъздушните сили разполагат само с още един изпитателен хиперзвуков самолет. Все още не е решено дали да се направи нов опит с него.