Пентагонът тества самолета на бъдещето

Развиващ скорост до 5800 км/ч, прототипът X-51A би стигнал от София до Ню Йорк за час и 20 минути.

15.08.2012 | 11:13
Пентагонът тества самолета на бъдещето

Експериментален хиперзвуков самолет, развиващ скорост до 5800 км/ч, ще бъде тестван утре от американските военновъздушни сили. Секретният X-51A Waverider ще бъде спуснат от бомбардировач B-52 над Тихия океан, на височина около 15 километра. Създателите му се надяват този път самолетът да постигне поне 5 минути самостоятелен полет - нещо, което не се случи при първите две изпитания.

X-51A е безпилотен, но амбицията на инженерите е той да послужи за основа на пилотиран пътнически самолет, който би предизвикал революция във въздушния транспорт.

Този хиперзвуков транспорт ще е в пъти по-бърз от старите свръхзвукови самолети като Concorde и Ту-144. Рекордът на Concorde за полет от Ню Йорк до Лондон е 2 часа и 52 минути. Наследникът на X-51A би могъл да вземе разстоянието за около 55 минути. Полетът София - Ню Йорк би му отнел около час и двайсет минути, а София - Сидни - под три часа.

"Да се постигне трайна хиперзвукова скорост е също такова предизвикателство, каквото е било някога преминаването от витловите мотори към реактивната тяга", коментира Робърт Мъсиър от Лабораторията за военновъздушни изследвания към Пентагона пред LA Times. "Хиперзвуковият полет е новата граница в авиацията. Вярвам, че сме на път да я прекрачим".

X-51A e построен от Boeing в партньорство с щатските военновъздушни сили.