Метеорен дъжд ни чака тази нощ

За да се насладите на спектакъла на Персеидите, гледайте на изток-североизток след 23:00 вечерта.

11.08.2012 | 12:02
Метеорен дъжд ни чака тази нощ

Един от най-забележителните небесни спектакли ще бъде видим от България в нощите на 11 и 12 август. Метеорният поток на Персеидите, смятан за най-зрелищния от общо 64-те, засягащи Земята, ще достигне пика си. Ако останете будни и намерите спокойно място на дистанция от градското зарево, ще можете да се насладите на между 15 и 30 падащи звезди в час. За България най-добрите часове за наблюдение са между 23:00 и 04:30 тази нощ, когато е пикът на потока, но също и в ранните часове на 13 август. Луната, която е в последна четвърт, няма да е пречка за наблюденията. За падащи звезди гледайте на изток-североизток.

Персеидите са всъщност огромен облак от отломки, влачени в опашката на кометата Суифт-Тътъл - 27-километров леден блок, който обикаля в несиметрична орбита около Слънцето, доближавайки го веднъж на всеки 133 години. Тогава Слънцето разтопява повърхността на кометата и създава нов облак от частици.

Някои от метеорите, които наблюдаваме като падащи звезди, са всъщност с размерите на песъчинка. Те обаче навлизат в атмосферата със скорост над 160 000 километра в час, което кара въздуха пред тях да се свие рязко и да се нагрее до температури от порядъка на няколко хиляди градуса по Целзий.

Повече информация за наблюдението на Персеидите от България можете да получите тук.