Водещи компании разработват по-чисти електроцентрали

Новите технологии ще бъдат демонстрирани в най-скоро време, обещават представители на бранша.

01.08.2012 | 11:28
Водещи компании разработват по-чисти електроцентрали

Нови технологии ще намалят вредните емисии, изпускани от топлоелектрическите централи, съобщава technologyreview.com. Според електронното издание водещи компании от бранша вече работят по две системи, които трябва да направят централите по-екологични и по-ефективни.

Първата идея е въглищата да се изгарят в изцяло кислородна, а не във въздушна среда. Главният недостатък на този метод е нуждата от набавяне на скъпа апаратура, която да отделя кислорода от състава на въздуха. Процесът включва вкарването в горивната камера на кислород под налагяне, което ще подобри горенето и ще спомогне за по-лесното филтриране на отпадните газове.

Другата концепция цели да повиши коефициента на полезно действие на ТЕЦ-овете от сегашните 30% на 50%. Това може да се постигне, ако въглеродния диоксид от изпускателната турбина се върне обратно към газовата за допълнително изгаряне и отделяне на енергия, която иначе се похабява.

Експертите са на мнение, че ако методите се усъвършенстват, произведената енергия може да е на същата цена като конвенционалната. Водещи представители на бранша обещават в най-скоро време да демонстрират новите си разработки в тази област.