Активисти отново нападнаха Apple

Условията на труд в заводитe, произвеждащи iPhone и iPad, продължават да бъдат тежки, съобщи китайската студентска организация SACOM.

31.05.2012 | 17:46
Активисти отново нападнаха Apple

Условията на труд в китайските заводи на електронния гигант Foxconn, който произвежда продуктите на Apple, почти не са се променили, сигнализираха в четвъртък активисти и служители, цитирани от Reuters. През март корпорацията попадна под ударите на американската Асоциация за честен труд (FLA), която изнесе притеснителна информация, че в заводите на Foxconn условията на труд са нездравословни, работното време е много дълго, а извънредният труд не се заплаща. Резултатите са базирани на 35 000 проведени интервюта със служители на компанията.

Нов доклад, този път от китайската студентска организация SACOM, сочи, че положението не се е подобрило в последните два месеца и нарушенията остават същите - нехуманно отношение, орязани заплати и силно завишени производствени цели.

Припомняме, че всичко започна след няколко случая на самоубийства на служители и оплаквания за лошо отношение и нездравословни условия на труд. През април служители на Foxconn стачкуваха, заплашвайки, че ще скочат групово от покрива на завода.

Foxconn Technology Group e най-големият производител, подписал договор с Apple. Корпорацията, ръководена от тайванския магнат Тери Гоу, осигурява работа на 1.2 милиона служители в Китай.