Съдия нареди на Apple и Samsung да седнат на една маса

Срещата трябва да сложи край на многобройните съдебни дела между двете компании за нарушени патенти.

21.05.2012 | 18:07
Съдия нареди на Apple и Samsung да седнат на една маса

Управителите на технологичните гиганти Apple и Samsung се срещат днес, за да се опитат в рамките на двудневни преговори да разрешат патентните спорове помежду си.

През последната година двете компании се срещаха множество пъти в съдебни зали из цял свят, за да си оспорват правата върху определени технологии.

Извънсъдебните преговори са разпоредени от съдия в САЩ с цел да се приключат безкрайните съдебни процеси. Ако фирмите не успеят да се споразумеят, през юли в Америка ще започне ново дело.

Претенциите на Apple са, че Samsung са използвали много от патентованите им технологии при производството на смартфоните и таблетите си, без необходимите лицензи или разрешения. Apple дори поиска съдебно постановление, забраняващо вноса на продукти на конкурента им.

От своя страна Samsung твърди, че Apple са нарушили патентните им права върху 3G мобилните технологии, и са поискали забрана на предлагането на iPhone в много държави.

Освен в САЩ, компаниите водят дела в Южна Корея, Австралия и няколко страни в Европа, включително Германия, Франция и Великобритания.

Още преди месеци новият изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че предпочита договорка пред съдебни процеси. Шефът на мобилните комуникции в Samsung  Джей Кей Шин обаче заяви пред Reuters преди старта на преговорите, че двете компании все още са далеч от споразумение.